Xiaomi Dreame Bot Z10 Pro

We kennen Xiaomi uit onze top 10 lijst met name vanwege de Roborock modellen, zoals de zeer goede Roborock S6 MaxV. Met de Dreame Bot Z10 Pro komt Xiaomi met een hoogwaardig product en veel features die je bij de topmodellen terug vindt, voor een hele goede prijs.

Premium features

In 2021 hebben we veel ontwikkelingen gezien op het gebied van robotstofzuigers. Met name het automatisch ledigen van de stofbak en betere obstakel vermijden met camera’s zijn een prima evolutie. Neem daarnaast de ontwikkelingen aan de software kant: mapping van vloeren, het opdelen van de kaarten in ruimtes, virtuele grenzen, no-go en no-mop zones. De combinatie van deze ontwikkelingen hebben de robotstofzuigers naar een hoger niveau getild en daarmee de lat voor producten in 2022 behoorlijk hoog gelegd.

De Roborock producten die met dit soort features komen zijn dan ook populair, maar komen wel met een fors prijskaartje. Met de Dreame Bot Z10 Pro komt Xiaomi met een mooie mix van features en prijs.

Roborock technologie

De Roborock producten komen altijd goed uit de bus als het komt op de zuigkracht en prestaties op harde vloeren. De Dreame Bot Z10 Pro plukt daar de vruchten van, want ook dit model scoort zeer goed op dat vlak. Zowel grote als kleine kruimels worden goed opgezogen en uit de hoeken weggeveegd. Ook op tapijten wordt er hier prima schoongemaakt. Alleen de duurdere topmodellen presteren nog beter als het komt op het diep reinigen van tapijten en kleden.

De Dreame Bot komt uiteraard met verschillende instellingen voor de zuigkracht, maar zelfs op de normale stand presteert deze beter dan sommige duurdere modellen die we hebben gezien.

Op de bovenkant van de Dreame Bot vinden we het LiDAR systeem om te kunnen mappen en navigeren door de ruimtes. Dit wordt aangevuld door een 3D camera aan de voorzijde, waarmee er vakkundig om obstakels heen wordt gereden. Dit voorkomt met name vastlopers op snoeren of kledingstukken.

De kracht van de 3D camera komt ook tot uiting in de manier van rondrijden door je ruimtes. Omdat er een goed beeld van de omgeving is, botst de Dreame Bot nauwelijks tegen stoelpoten of kasten aan. Hierdoor wordt geen tijd verloren tijdens de schoonmaak, waardoor dit uiterst snel en efficiënt verloopt.

Het in kaart brengen van de ruimtes verloopt vlekkeloos. Zowel kleine ruimtes als grotere ruimtes worden vrijwel 100% nauwkeurig in kaart gebracht. Tevens ondersteunt dit model het schoonmaken op meerdere verdiepingen en ook hier werken hardware en software uitstekend samen. De plattegrond en de positie van de robotstofzuiger zijn duidelijk te zien in de app.

Uitgebreide app instellingen

Zoals hierboven aangegeven werkt het tonen van de plattegrond, de route van het schoonmaken en de positie van de robotstofzuiger uitstekend in de app. Daarnaast komt deze met features waar wij inmiddels niet meer zonder kunnen. Het opdelen van de plattegrond in zones in gemakkelijk. Hierbij kun je in het schoonmaakschema de aparte zones los configureren. Ook het plaatsen van no-go zones of virtuele grenzen zijn simpel te regelen.

Basisstation met automatisch ledigen

Veel duurdere modellen robotstofzuigers komen tegenwoordig met een automatisch ledigen functie ingebouwd in het basisstation. Hiermee wordt de (kleine) stofbak in de robotstofzuiger geleegd in een stofzak in het station. Dit zorgt ervoor dat je robot langer zelfstandig kan functioneren.

Waar de meeste modellen moeite hebben met stofbakken vol met (lange) haren, werkt dit model verrassend goed. Het automatisch ledigen blijft ook bij veel haren goed functioneren en loopt niet vast.

Uiteraard zit in het basisstation ook een functie voor automatisch opladen ingebouwd. Zodra de robot een lege accu dreigt te krijgen, keert deze terug om bij te laden. Zodra de accu weer vol is, zal de Dreame Bot terugkeren naar het laatste punt van schoonmaken om zijn route af te maken.

De accu gaat volgens de fabrikant zo’n 150 minuten mee en dit is ook vergelijkbaar met de topmodellen die we op dit moment kunnen kopen.

Dweilfunctie

De Dreame Bot Z10 Pro komt met een afneembare dweil aan de onderzijde, en een klein ingebouwd waterreservoir. Hoewel dit niet zo goed presteert als een speciale dweilrobot, is dit toch een aangename toevoeging. De robot heeft wel moeite met hardnekkige vlekken, omdat het niet voldoende druk kan uitoefenen op de vloer.

Voor wie een betere dweil ervaring wil hebben met een robotstofzuiger met dweilfunctie, is het aan te raden om de dweilpad van te voren al vochtig te maken. Dit geeft een aanzienlijk beter resultaat in de eerste vijf minuten van gebruik, omdat het even duurt voordat het water vanuit het reservoir in de dweilpad is opgenomen.

Conclusie

De Dreame Bot Z10 Pro is een robotstofzuiger boordevol premium featues, voor een zeer schappelijke prijs. De navigatie en obstakel vermijding is prima, de software zit goed in elkaar en het schoonmaken gebeurt bovengemiddeld goed voor een product in deze prijsrange. De toevoeging van een dweilfunctie en het automatisch ledigen maken het geheel af.