Samsung Jet Bot (AI)+

We hebben er vier jaar op moeten wachten, maar Samsung heeft twee nieuwe robotstofzuigers op de markt gebracht: de Jet Bot+ en de duurdere versie, de Jet Bot AI+.

Gericht op het top segment hebben ze een bijbehorend prijskaartje, maar dat zie en voel je al meteen terug in de bouwkwaliteit.

De meerwaarde van AI+

Beide modellen van de Samsung Jet Bot zijn een flinke verbetering ten opzichte van de voorgaande versies, maar onderling verschillen ze niet heel veel. In basis gebruiken ze dezelfde hardware, werken ze met LiDAR op de bovenkant van de stofzuiger om je huis te mappen, zijn ze uitgerust met zachte borstels en komen met het Samsung Clean Station. Met deze laatste toevoeging doet Samsung mee met de trend dat robotstofzuiger automatisch geleegd kunnen worden. Dit is iets wat we bij steeds meer topmodellen terug zien, zoals ook bij de Roomba S9+

Samsung Cleaning Staion

Het grote verschil tussen de Jet Bot+ en Jet Bot AI+ zit hem in de 3D camera van de AI+ versie. Met een 3D camera kan de robotstofzuiger op korte afstand kleinere objecten zien en herkennen. Dit maakt dat deze robot vrijwel perfect om kan gaan met kleine rondslingerende objecten als kabels, speelgoed en kledingstukken. Het maakt dit model ook meteen fors duurder dan de normale Jet Bot versie.

Schoonmaken en ledigen

Het automatisch ledigen van de robot werkt prima. Zoals gezegd zijn deze voor beide modellen hetzelfde en werken dan ook gelijkwaardig. Het Clean Station zuigt het vuil uit de robot in een eigen stofzak van 2,5 liter. Volgens Samsung kan de stofzak tot zo’n 3 maanden mee gaan voordat deze geleegd moeten worden. Voor een prijs van ongeveer 3 euro koop je vervolgens een nieuwe stofzak. Dit is een stuk voordeliger dan we tot nu toe hebben gezien bij de concurrentie.

Qua zuigkracht zal de AI+ versie iets beter presteren dan het basis model, maar het ontloopt elkaar niet veel. Op harde vloeren wordt alles prima schoongemaakt, van klein tot middelgroot vuil. Tapijten en kleden worden redelijk goed schoongemaakt. Omdat er gekozen is voor zachte borstels, mis je hier het effect dat de hardere borstels het vuil diep in tapijten kan opschudden en opzuigen. Diep reinigen van tapijten zal dus minder goed werken dan andere robotstofzuigers met harde borstels.

De mogelijkheden via de meegeleverde app zijn uitstekend. De LiDAR mapt alle ruimtes keurig en weet zelfs objecten daarin te herkennen. De AI+ versie kan daarbij zelfs tijdens het schoonmaken herkennen of er nog wasgoed of bijvoorbeeld een oplader kabel op de grond ligt. Deze zie je dan terug op de kaart van de desbetreffende ruimte in de app. Ook de mogelijkheid virtuele grenzen en no-go zones te markeren is aanwezig.

LiDAR, Sensoren en de 3D Camera

Waar de LiDAR en overige sensoren goed genoeg zijn om alle (middel tot grote) objecten te kunnen ontwijken, biedt de 3D camera net dat extra om ook kleine objecten te kunnen ontwijken. Dit doet deze robotstofzuiger op dit moment als een van de beste op de markt. Voor de wat grotere objecten ontlopen de modellen elkaar niet veel, beiden gaan hier keurig voorzichtig mee om en weten deze goed te ontwijken.

Een handige extra van de AI+ versie is dat je deze ook handmatig kan besturen. Dit in combinatie met de 3D camera levert de mogelijkheid op om op afstand de ruimtes te navigeren om te kijken of alles in orde is. Bijvoorbeeld om te kijken wat je huisdieren allemaal uitspoken.

Minpunten van de Jet Bot

Een minpunt van deze producten is dat ze vrij hoog zijn, waardoor ze wellicht niet onder je bank door kunnen rijden. Als dit iets is wat belangrijk voor je is, dan zul je dit goed moeten nameten. Een ander minpunt is dat het lastig is om lange haren uit de zachte borstels te verwijderen. Deze kunnen zich vrij hardnekking rondom de as van de borstels draaien.

Conclusie

Al met al is de Samsung Jet Bot een uitstekend product. De AI+ versie biedt met zijn 3D camera de mogelijkheid om erg kleine objecten kunnen zien, herkennen en ontwijken, iets wat andere producten niet kunnen evenaren. Schoonmaken werkt prima, alleen bij huizen met veel tapijt is het wellicht beter om te kijken naar andere modellen. En uiteraard hangt er aan de AI+ versie geen mals prijskaartje! Kijk hoe de Samsung Jet Bot scoort in ons top 10 overzicht.


  Kan kleine objecten signaleren en vermijden
  Slimme AI herkent en leert allerlei objecten
  Automatisch ledigen werkt prima
  Op afstand bestuur met met de app
  Geen dweilfunctie
  Lange haren gaan soms vast zitten
  Diep reinigen van tapijten werkt matig