Xiaomi Roborock S6 MaxV

Xiaomi heeft met de Roborock serie een indrukwekkende line-up van robotstofzuigers op de markt gezet. De Roborock S6 MaxV is daar sinds 2020 een van de beste modellen qua keuzes in. Met een stereoscopische camera in combinatie met een flinke dosis kunstmatige intelligentie is navigeren door het huis naar een hoger niveau getild.

Lees hier over deze en andere verbeteringen die doorgevoerd zijn in dit model.

Objecten herkennen en obstakels vermijden

Het grootste probleem van robotstofzuigers is het vastlopen op zaken als snoeren, kledingstukken zoals sokken en andere rondslingerde spullen. Nog erger is juist het doorgaan als er over uitwerpselen van je huisdier is gereden. We hebben allemaal de filmpjes wel gezien: een robot die vrolijk door de poep rijdt en dit vervolgens door de hele kamer uitsmeert. De oplossing voor deze problemen? Fabrikanten zoeken het in de mogelijkheid tot object herkenning.

Met de Roborock S6 MaxV doet Xiaomi mee met de trend om robotstofzuigers slimmer en zelflerend te maken. Door middel van een camera (of dit dit geval een dubbele camera) en de toevoeging van kunstmatige intelligentie is de nieuwste generatie robotstofzuigers in staat hun omgeving beter te begrijpen.

De Roborock is volgens de maker getraind in het herkennen van meerdere objecten, zoals de eerder genoemde kabels en kledingstukken. Bovendien zou ook de uitwerpsels van huisdieren als zodanig herkend moeten worden. Hiermee zou de Roborock S6 MaxV al deze objecten vanaf nu vermijden om alleen te doen waar het goed in is: het schoonmaken van je vloer.

Toekomstige updates zouden moeten zorgen voor nog meer en betere objectherkenning. Daarnaast is de S6 in staat om ook andere objecten te leren herkennen.

Zuigen en dweilen

De vorige generatie was al voorzien van een dweilfunctie, maar zoals zoveel modellen die komen met een dweilfunctie presteerde deze niet heel bijzonder. Voor wie de vloer goed gedweild wilde hebben was een aparte dweilrobot eigenlijk wel een must. Met de S6 lijkt daar nu voor het eerst wat in te veranderen, in de testen die uitgevoerd zijn werkt het dweilen verrassend goed.

Met een vergroot waterreservoir, een elektronische manier van water toevoegen aan de dweil en een apart afneembare (en wasbare) dweilpad zijn de aanpassingen grote stappen vooruit voor de Roborock. Hiermee komt het resultaat verrassend dicht bij het resultaat van een gespecialiseerde dweilrobot wat ons betreft.

Qua zuigkracht is de S6 weer een stapje beter geworden dan de S5, maar aangezien deze al prima was, is dit geen grote vooruitgang. Zowel op harde vloeren als op vloerkleden komt de Roborock prima uit de test.

Een app bomvol features

Over de app kunnen we in beginsel kort zijn: alle features die je van een model in het topsegment verwacht zijn aanwezig. Door de ruimtes met LiDar te scannen komen de plattegronden duidelijk en volledig in de app te zien. Je kan de gescande oppervlakte onderverdelen in verschillende ruimtes en zelf de mogelijkheid om dit over meerdere verdiepingen te doen is met deze nieuwe versie mogelijk. Uiteraard kun je aangeven of er virtuele grenzen gesteld moeten worden en waar er no-go zones zijn. Bovendien kun je ook specifieke no-mop zones aangeven: plaatsen waar wel gezogen mag worden, maar niet gedweild. Handig om de precieze locatie van je tapijten aan te geven.

Bouwkwaliteit

In de hele Roborock serie is veel ervaring opgedaan op het gebied van functionaliteit, maar ook op het gebied van bouwkwaliteit. En dat is bij de S6 ook te merken. Daarnaast zijn de onderdelen ook prima te noemen. De stofbak is groot en met een accuduur van zo’n 180 minuten gaat de S6 een flink stuk langer mee dan zijn voorganger.

Conclusie

Wat ons betreft doet de S6 MaxV een heleboel goed. Maar verwend als we zijn hebben we toch nog een puntje voor de wensenlijst. In het topsegment is naast de objectherkenning nog een trend bezig waar we blij van worden, namelijk automatisch ledigen. De S7 versie van de Roborock zal wel over deze mogelijkheid beschikken, maar mist dan weer de objectherkenning van deze versie. Het is dus nog even wachten op de gouden combinatie. Tot die tijd kunnen we de S6 MaxV van harte aanbevelen.


  Nog beter geschikt bij huisdieren
  Verbeterde dweilfunctie en zuigkracht
  Obstakel en uitwerpsel herkenning
  Duurder dan de Pure versie