Het onderhouden van robotstofzuigers

Als je je robotstofzuiger vaak gebruikt, is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Dit betekent dat je zowel de sensoren, het filter, de borstels en de wielen op tijd schoonmaakt. Hiermee verleng je de levensduur van je robot en zorg je ervoor dat het schoonmaken op een hoog niveau blijft. Lees hier de belangrijkste zaken over het onderhouden van robotstofzuigers.

De stofbak legen en schoonmaken

Net als bij een normale stofzuiger, zal het opzuigen minder goed functioneren als de stofbak (te) vol zit. En omdat een robotstofzuiger een kleine stofbak heeft, zal je dit met enige regelmaat moeten doen om de zuigkracht hoog te houden.

Het is ook verstandig om de stofbak maandelijks schoon te maken met water en zeep. Zorg er wel voor dat deze compleet droog is voordat je deze weer terug plaatst in de robot.

Geen fan van het constant leegmaken van de stofbak? Kijk dan eens in ons overzicht naar modellen met een automatische lediging van deze stofbak.

Filters reinigen

Om te voorkomen dat de robotstofzuiger stof en allergenen uitblaast tijdens de schoonmaak, bevatten deze een HEPA filter. Omdat deze constant in gebruik is, wordt deze vrij snel vies en wordt daardoor de werking een stuk minder. Het is daarom belangrijk om dit filter bijvoorbeeld wekelijkse goed uit te kloppen.

Sommige modellen komen met een wasbaar filter. Bij deze modellen loont het zich om een extra filter achter de hand te hebben, zodat je het vieze filter kunt wassen. Let er ook op dat je deze 24 uur laat drogen voordat je deze weer gebruikt. Overigens is het een goede richtlijn om filters minstens twee keer per jaar te vervangen.

Middenborstels en zijborstels

Hoewel er veel verschil is in type borstels, zul je bij alle robotstofzuigers aan de onderzijde 1 of meerdere grote borstels vinden. Deze kun je eenvoudig los klikken en schoon kloppen boven je prullenbak. Geregeld zul je ook zien dat er haren rond de assen van de borstel gedraaid zitten. Vooral bij huisdieren met lange haren zul je hier goed bij moeten opletten. Knip deze haren voorzichtig los met een schaar, of gebruik een mesje.

Sommige modellen hebben een extra zijborstel of borstels, ook deze kun je los klikken om ze schoon te kloppen.

Wielen

Alle voorgaande onderdelen zul je regelmatig moeten doen, maar bij het onderhouden van robotstofzuigers zijn er nog een aantal zaken waar je op moet letten.

Net als bij de borstels kan het geregeld voorkomen dat draden of haren rond de assen van de wielen gedraaid zitten. Dit kan zorgen voor wrijving tijdens het rijden en hierdoor zorgen voor een hogere verbruik en dus een lege accu. Het schoonmaken dien je voorzichtig met een mesje te doen.

Sensoren en camera’s

De robotstofzuiger gebruikt diverse sensoren om te kunnen navigeren en om obstakels te herkennen en vermijden. Mochten deze sensoren vuil worden, dan kunnen deze zaken soms minder goed worden uitgevoerd.

Je kunt sensoren en eventuele camera’s het beste schoonmaken en een droge, zachte doek, of eventueel met behulp van wattenstaafjes. Gebruik geen water of agressieve schoonmaak middelen.

Overige onderdelen

Let erop dat je geen water of sop gebruikt voor het schoonmaken van je robotstofzuiger. Er zitten veel onderdelen op die niet nat mogen worden, of zelfs kunnen beschadigen bij het gebruik van bepaalde schoonmaak middelen. Mocht er veel vuil verzameld zijn op of in de robot, dan kun je proberen om dit met perslucht weg te blazen.

Ten slotte

Er komt dus veel kijken bij het onderhouden van robotstofzuigers. Belangrijkste uitgangspunt is om dit met enige regelmaat te doen. Alleen op die manier kun je lang en zorgeloos genieten van je robot.