Onderzoek overname iRobot door Amazon

De Europese Unie gaat een onderzoek starten naar de overname van iRobot, het bedrijf dat de Roomba-stofzuigers maakt, door Amazon. De EU is bezorgd over mogelijke concurrentieproblemen en heeft Amazon een lijst met gedetailleerde vragen gestuurd. Ze maken zich met name zorgen over privacykwesties met betrekking tot de Roomba’s, die foto’s kunnen maken terwijl ze door een huis bewegen. Europa overweegt een formeel onderzoek te starten, wat kan leiden tot verdere stappen als de zorgen niet worden weggenomen.

Naast Europa heeft ook de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) een onderzoek gestart naar de overname. Amazon heeft aangegeven dat het momenteel in gesprek is met de toezichthouders om aan hun verzoeken om informatie te voldoen. De overname van iRobot door Amazon werd aangekondigd in augustus en zou een bedrag van 1,7 miljard dollar kosten. Zowel Amazon als de EU hebben nog niet gereageerd op verzoeken om commentaar.

Het onderzoek van de EU richt zich onder andere op de werking van de Roomba-stofzuigers en hoe Amazon mogelijk gebruik kan maken van de overname om gegevens van de Roomba’s te combineren met zijn spraakassistent Alexa. Op deze manier zou Amazon een concurrentievoordeel kunnen behalen. Het is nog niet bekend wanneer het formele onderzoek zal beginnen, maar het lijkt erop dat Europa zich voorbereidt op verdere stappen in het proces.

Geplaatst in Uncategorized.