Wat is een robotstofzuiger

Een robotstofzuiger is een huisrobot die zelf stof uit een ruimte kan verwijderen, via een afstandsbediening, of op basis van een tijdschema.

Waar voorheen duidelijke grenzen gemaakt moesten worden, of aparte leerprogramma’s moesten worden doorlopen, kunnen de huidige modellen zelf uitzoeken hoe de ruimte in elkaar zit en waar nog schoongemaakt moet worden.

Schoonmaken gebeurt meestal met draaiende borstels en speciale borstels om ook in de hoeken te kunnen komen. Speciale types gebruiken naast het zuigen een combinatie van reinigingsopties (zoals vegen of dweilen), waardoor er nog beter wordt schoongemaakt.

Wil je meer weten over het maken van de juiste keuze van een robotstofzuiger? Lees dan verder over de zaken waar je rekening mee moet houden en welke overwegingen voor jou van belang zijn. Weet je al genoeg, ga dan direct door naar onze top 10 stofzuigerrobots van 2022.

Huidige merken

Hoewel Electrolux en Dyson eerder producten bezig waren, is de markt voor robotstofzuigers met name door het Amerikaans bedrijf iRobot begonnen met de Roomba producten. Sinds 2002 zijn deze robotstofzuigers in steeds meer versies te verkrijgen voor de consumenten markt.

Hoewel de Roomba nog steeds een groot aandeel van de markt heeft, zijn steeds meer producten begonnen met concurrerende alternatieven. Onder andere Rowenta, Samsung, AEG en Miele zijn bezig met hun eigen producten.

Waar moet ik op letten?

De mogelijkheden, tekortkomingen en kwaliteiten van robotstofzuigers verschillen behoorlijk van producten tot producent en zelfs van de types per producent. Welke robotstofzuiger het beste bij jou past, hangt af van jouw wensen en behoeften.

Gebruik je de robotstofzuiger maar af en toe, of als aanvulling op je normale stofzuiger, dan volstaat een basismodel meestal al snel. Maar wil je de robotstofzuiger dagelijks gebruiken of via een app aansturen, dan kom je al snel bij een meer geavanceerd model uit.

Stel jezelf verder de volgende vragen:

  • Hoe groot is de vloer die schoongemaakt moet worden en wat voor type is het?
  • Wil je de robotstofzuiger via je telefoon of tablet kunnen besturen?
  • Wil je dat de robotstofzuiger zelf een route maakt?
  • Heb je huisdieren of ben je allergisch?

De vloer

De oppervlakte van je vloer is uiteraard bepalend voor de benodigde duur dat de robotstofzuiger bezig is. Wil jij dat de robotstofzuiger meerdere ruimtes in 1 keer stofzuigt, of heb je een erg grote woonkamer? Let er dan op dat je een robotstofzuiger kiest met een accuduur van meer dan 90 minuten, zodat deze alles in 1 keer kan schoonmaken.

Alle robotstofzuigers werken goed op harde en gladde vloeren, maar sommige vinden hoogpolige tapijten of vloerkleden een flinke uitdaging. Bij een harde vloer is dus in principe elke robotstofzuiger geschikt, maar heb je tapijt of vloerkleden, controleer dan of je gekozen robotstofzuiger hier wel geschikt voor is.

Aansturing via je telefoon

We noemen een robotstofzuiger ‘smart’ als hij een wifi-verbinding heeft. Je bestuurt de robot dan via een app op je telefoon of tablet, zodat je deze zelfs kan aansturen als je niet thuis bent. Er zijn zelfs modellen robotstofzuigers die een camera hebben, waarbij je via de app de beelden bekijkt. Uiteraard hangt er wel een prijskaartje aan al deze slimme functies.

Met navigeren bedoelen we hoe de robot de ruimte in kaart brengt en zijn route kiest. De basismodellen hebben geen navigatiemethode, en rijden dus via een willekeurige route door jouw huis.

De meer geavanceerde modellen maken een 3D kaart van de kamer of scannen de ruimte voortdurend met lasers. Hoe geavanceerder het model, hoe systematischer de navigatie en hoe kleiner de kans is dat de robot iets mist.

Huisdieren en allergieën

Honden- of kattenharen zijn een uitdaging voor de robotstofzuiger, omdat deze over het algemeen een vrij kleine zuigmond heeft. Bovendien kunnen deze haren soms rond de borstels gaan zitten. Wil je toch zeker weten dat ook dierenharen worden opgezogen? Controleer dan of je model robotstofzuiger hier geschikt voor is, bijvoorbeeld eentje met ronddraaiende middenborstels. Deze borstels pakken dierenharen beter op van de harde vloer en laagpolig tapijt dan met alleen een zuigmond.

Heb jij een stofallergie, kies dan voor een robotstofzuiger met een speciaal uitblaasfilter. Een HEPA 13- of 14-filter is het meest geschikt voor mensen met allergieën. Dit filter houdt fijne stofdeeltjes, pollen en allergenen tegen zodat ze bij het uitblazen niet opnieuw in de kamer komen.

Meer informatie


Is een robotstofzuiger een vervanging van je gewone stofzuiger?

Hoewel de robotstofzuiger steeds beter wordt en met de toevoeging van een dweilfunctie ook steeds meer kan, is het geen volwaardige vervanger van je gewone stofzuiger.

Kan een robotstofzuiger ook dweilen?

Sommige modellen kunnen zowel stofzuigen als dweilen. Er zijn echter speciale dweilrobots die dit beter kunnen doen, al dan niet in combinatie met een aparte stofzuigerrobot.

Kan een robotstofzuiger meerdere kamers schoonmaken?

Ja, vrijwel alle recente robotstofzuigers kunnen meerdere ruimtes in je huis herkennen en schoonmaken. Voorwaarde is wel dat deze zich op dezelfde verdieping bevinden en een zo klein mogelijke drempel hebben.