Een robotstofzuiger op meerdere verdiepingen

Robotstofzuigers zijn ideale aanvulling op het schoonmaakwerk in je huis. Terwijl jij je met andere zaken bezighoudt, gaan deze schoonmaakrobots voor je aan de slag met het vegen of dweilen van je vloer. Maar hoe krijg je nou een robotstofzuiger op meerdere verdiepingen aan het werk?

De navigatie van een robotstofzuiger

Hoewel er verschillende vormen van navigatie zijn, is de basis van de navigatie het in kaart brengen van je huis. Deze mapping gebeurt door middel van bijvoorbeeld LiDAR, een (3D) camera, of een combinatie van deze methoden. Als je je robotstofzuiger voor het eerst in gebruik gaat nemen, zal deze hiermee de ruimte van je vloer in kaart brengen. Dit levert een plattegrond op die je middels een app kan bekijken.

Deze plattegrond is het uitgangspunt voor verschillende doeleinden. Je kan je deze bijvoorbeeld in verschillende ruimtes opsplitsen en benoemen, van virtuele grenzen voorzien of bepaalde no-go of no-mop zones instellen. Hiermee kun je exact aangeven wanneer er waar schoongemaakt moet worden. De robotstofzuiger gebruikt vervolgens deze kaart en jouw aanduidingen hoe het beste genavigeerd kan worden door de ruimtes.

Schoonmaken op meerdere verdiepingen

Helaas is het nog niet mogelijk om je robotstofzuiger de trap op en af te laten rijden. De trap af zou misschien eenmalig kunnen, maar dankzij sensoren aan de onderkant van de robot zal deze dat niet per ongeluk uit zichzelf doen.

De meeste nieuwe robotstofzuigers zijn wel in staat om plattegronden van meerdere verdiepingen te bewaren. Hierdoor is het wel mogelijk om de robot op bepaalde dagen op verschillende verdiepingen neer te zetten, zonder dat het hele in kaart brengen opnieuw moet gebeuren. Ook hier kun je aangeven waar de robot mag komen, op welke plekken alleen gezogen (en niet gedweild) moet worden. Ook kun je de plattegrond van die verdieping weer opsplitsen in verschillende ruimtes.

Een oplaadstation op elke verdieping?

Een ander punt van aandacht bij het schoonmaken is de locatie van het basisstation. En niet alleen voor het automatisch opladen als de accu leeg dreigt te raken. Moderne robotstofzuigers hebben vaak ook de mogelijkheid om automatisch te ledigen bij het basisstation. En we zien zelfs nieuwere versies die in automatisch bijgevuld worden met water en waar de dweilpads worden schoongemaakt. Het basisstation is dus heel belangrijk om in de buurt te hebben.

Dit betekent dus dat je het basisstation mee moet nemen naar de verdieping waar de robot die dag gaat schoonmaken. En met de grotere versies kan dit een flink gesjouw worden.

Alternatieve oplossingen

Om je robotstofzuiger op meerdere verdiepingen aan het werk te krijgen, zul je nu dus gewoon moeten sjouwen. Maar we stippen toch even een paar alternatieve oplossingen voor je aan.

Een eenvoudige maar dure oplossing is het aanschaffen van een robotstofzuiger per verdieping. Hoewel dit niet voor de hand ligt, kan het zijn dat je bij de upgrade naar een nieuwer model ervoor kiest om het oude model op een andere verdieping te laten werken. Controleer bij dit soort afwegingen goed wat de fabrikant zegt over de ondersteuning: het kan zijn dat je aparte apps moet blijven houden per robotstofzuiger.

Er zijn nog geen aankondigingen van fabrikanten geweest, maar wij hopen nog steeds op een drone versie van een robotstofzuiger; eentje die de trap op en af kan vliegen om op een andere verdieping verder te gaan. Tot het zover is zijn er online wel oplossingen van creatievelingen te vinden overigens!


Kan een robotstofzuiger op meerdere verdiepingen gebruikt worden?

Ja, de meeste modellen ondersteunen plattegronden voor meerdere verdiepingen en kunnen dus per verdieping zonder problemen schoonmaken. Je zult wel zelf de robotstofzuiger moeten verplaatsen en hierbij ook het basisstation moeten meenemen voor het automatisch laden en ledigen van de robot.

Kan een robotstofzuiger van de trap vallen?

Nee, de robotstofzuigers zijn voorzien van sensoren aan de onderkant, die kunnen detecteren of de robot ergens vanaf dreigt te vallen. Hierdoor zal de robot automatisch stoppen als deze bij een trap komt.

Moet ik het basisstation op dezelfde verdieping zetten als de robotstofzuiger?

Ja, je zult het basisstation mee moeten nemen naar de verdieping om gebruik te kunnen maken van het automatisch opladen en eventueel ledigen van de robotstofzuiger. Alleen als de accu volledig vol is kan deze zijn werk doen zonder bij te hoeven laden.