Robotstofzuigers op de CES 2022

De International Consumer Electronics Show (CES) is een grote technologiebeurs die elk jaar in januari wordt gehouden in het Las Vegas Convention Center.

Het CES is gewoonlijk de ideale plek voor fabrikanten om hun nieuwste robotstofzuiger, dweilrobot of robotmaaiers te laten zien.

Robotstofzuigers in 2022

Twee grote spelers hebben hun nieuwste robotstofzuigers laten zien op de CES. Hiermee zetten ze meteen de trend voor wat we in 2022 allemaal kunnen verwachten. We hebben het hier over de Roborock S7 MaxV Ultra en de Ecovacs Deebot X1 Omni.

De Roborock S7 MaxV Ultra
De Ecovacs Deebot X1 Omni

Het herkennen en het leren kennen van objecten

Waar in 2021 de introductie van objectherkenning middels een camera’s en aangestuurd door kunstmatige intelligentie de nieuwste standaarden van de topmodellen was, wordt dit in 2022 verder uitgebouwd en verbeterd. Nieuwere, betere of zelfs meer camera’s kunnen nog beter bekijken hoe een ruimte er uit ziet. En soms zelfs wat er allemaal in de ruimte is te vinden. Dit gaat niet alleen helpen bij het bepalen van optimale routes of voor een betere feedback aan gebruikers zorgen, maar gaat met name helpen bij het herkennen van objecten. Denk aan kabels van je apparatuur, snoeren van telefoonopladers, een verdwaalde sok of uitwerpselen van je huisdier. Al deze zaken kunnen voor grote problemen zorgen bij het schoonmaakwerk als hier niet adequaat mee wordt omgegaan.

Zowel de Roborock als de Deebot beschikken daarom over een arsenaal aan camera’s en andere sensoren. Samen met getrainde computermodellen die al deze zaken – en meer – kunnen herkennen en leren herkennen. Hiermee worden storende obstakels volledig vermeden.

Next level dweilen

Een aantal topmodellen beschikken over een ingebouwde dweilfunctie. Dit werkt met een waterreservoir die – al dan niet elektronisch gestuurd – langzaam water toevoegt aan een dweilpad onder op de robot. Meestal is de dweilpad afneembaar en kan gewassen worden, waarna deze opnieuw gebruikt kan worden. Door het eenvoudig bijvullen van het reservoir kan er vervolgens weer verder gedweild worden.

De resultaten zijn over het algemeen redelijk, maar dit is sterk afhankelijke van hoe vuil de vloer is. Bij teveel vuil kan de dweilpad al snel geen extra vuil meer opnemen en wordt het eerder uitgesmeerd over de totale vloer dan daadwerkelijk schoongemaakt.

Beide nieuwe modellen komen hier nu met een oplossing voor. Waar het basisstation naast het opladen sinds kort ook voor het leegzuigen van de stofbak kan zorgen, introduceren de fabrikanten nu twee extra acties. Ten eerste wordt het waterreservoir van het dweilgedeelte automatisch bijgevuld. Met een groter reservoir in het basisstation kan dus veel langer autonoom gedweild worden. Daarnaast wordt de dweilpad ook gereinigd in het basisstation. Door deze twee zaken gecombineerd aan te bieden zou het automatisch dweilen een flink stuk beter moeten gaan dan voorheen.

Conclusie

We kijken uit naar het moment dat de nieuwste topmodellen op de Nederlandse markt komen en om deze zelf uit te gaan testen. We houden nog even een slag om de arm, maar als wordt waargemaakt wat wordt beloofd, dan zal 2022 een doorbraak worden voor dweilen door robotstofzuigers en dweilrobots.