Een dweilrobot of robotstofzuiger met dweilfunctie?

We hebben op deze site uitgebreid besproken wat een dweilrobot is en wat een robotstofzuiger is. Maar kies je nu voor een dweilrobot of robotstofzuiger met dweilfunctie om je vloer schoon te houden?

Dweilen van een vloer

Laten we beginnen met een realistische blik op dweilen: als je het echt goed wilt doen, zul je zelf aan de slag moeten met een (elektrische) dweil. Dit heeft met name te maken met de kracht die je kunt uitoefenen op de vloer. Hardnekkige vlekken hebben nu eenmaal meer neergaande druk (wrijving) nodig om weg te krijgen. En om je robot lang genoeg zijn werk te kunnen doen met een beperkte accu, betekent nu eenmaal dat deze niet te zwaar moet zijn om goed rond te kunnen rijden.

Zijn dweilrobot of robotstofzuigers met een dweilfunctie dan onzin? Nee zeker niet, de kracht van deze apparaten zitten hem in de frequentie van schoonmaken. Waar jij eens per twee weken je dweil pakt, kunnen ze hulpjes zelfs dagelijks (of in de nacht) hun werk doen. Hierdoor voorkom je dat vlekken echt hardnekkig worden doordat deze langere tijd in kunnen werken.

Desondanks moet je je realiseren dat ze niet het resultaat van een handmatige dweilactie kunnen evenaren.

Robotstofzuigers met dweilfunctie

In de race om onderscheidend te blijven in de markt van robotstofzuigers, blijven fabrikanten komen met vernieuwingen. Het toevoegen van een dweilfunctie is een van deze vernieuwingen van de laatste jaren geweest en is tegenwoordig op de meeste modellen terug te vinden.

Deze functie werkt over het algemeen met de toevoeging van een (klein) waterreservoir en een (soms afneembare) dweilpad aan de onderkant. Het water druppelt gedurende het schoonmaken van de vloer in de dweilpad, waardoor deze stof en ander vuil opneemt. Zoals eerder aangegeven wordt er hierbij niet veel druk uitgeoefend en ook het ontbreken van een poetsbeweging is een gemis.

Hoewel dit zeker een prima toevoeging is voor het opvegen van stof, is het resultaat hiervan meestal niet optimaal. Bij veelvuldig gebruik en vloeren die niet al te vies worden werkt dit verder prima. Bovendien kun je de resultaten verder verbeteren door diverse instellingen in de app. Denk aan zones waar niet gedweild hoeft te worden, of de intensiteit van het dweilen.

Dweilrobots

Een speciale dweilrobot heeft verschillende voordelen. Ten eerste heeft de dweilrobot een veel groter waterreservoir, waardoor deze langer kan werken. Ten tweede is het dweilen zelf de hoofdfunctie, en daardoor veel beter uitgewerkt. Denk aan betere dweilen, die ook nog eens roteren zodat de vlekken langer en beter onder handen worden genomen.

Afgezien van deze specialisatie zijn de robots verder gelijk in het gebruik. Denk aan het kunnen programmeren van het schoonmaak schema, automatisch opladen en het configureren van de ruimtes. Maar waar een robotstofzuiger een matige dweilfunctie kan hebben, hebben dweilrobots helemaal geen stofzuigerfunctie.

Een dweilrobot of robotstofzuiger met dweilfunctie?

Waar moet je nu voor kiezen dan?

Een (prijzige) optie die je kunt overwegen is om zowel een robotstofzuiger als dweilrobot aan te schaffen. Als je deze van dezelfde fabrikant afneemt dan zijn er meestal mogelijkheden om ze uitstekend samen te laten werken. De dweilrobot gaat dan pas aan de slag als de stofzuigerrobot klaar is met zijn rondje. Dit biedt fabrikant iRobot biedt bijvoorbeeld aan. Je kunt in dat geval voor de Roomba J7+ kiezen.

Een andere optie is om de ontwikkelen van de dweilfuncties goed in de gaten te houden. Zo komende de nieuwste generaties robotstofzuigers met een veel betere focus op de dweilfunctie. Denk hierbij aan het automatisch vullen van het waterreservoir of het schoonmaken van de dweilpads. Wellicht worden speciale dweilrobots zo uiteindelijk toch nog overbodig.