Wat is een dweilrobot

Een dweilrobot is een huisrobot die zelf je vloer of vloeren zowel droog als nat kan dweilen. Het is een specialisatie van een robotstofzuiger en kan (bij sommige fabrikanten) in samenwerking hiermee ingepland worden.

Hoewel er ook robotstofzuigers met een dweilfunctie bestaan, voeren gespecialiseerde dweilrobots dit een heel stuk beter uit. De mogelijkheden qua navigeren of het maken van een tijdsschema zijn verder vergelijkbaar met normale stofzuigerrobots.

Het schoonmaken van de vloer gebeurt met behulp van verschillende soorten pads. Dit verschilt niet alleen per fabrikant, maar ook je voorkeur voor droog of nat dweilen is van invloed. De pads zijn afneembaar en kunnen eenvoudig gewassen worden voor hergebruik.

Wil je meer weten over het maken van de juiste keuze van een dweilrobot? Lees dan verder over de zaken waar je rekening mee moet houden en welke overwegingen voor jou van belang zijn. Weet je al genoeg, ga dan direct door naar onze top 10 van dweilrobots van 2022.

Robotstofzuiger met dweilfunctie of een dweilrobot?

In onze lijst top 10 robotstofzuigers zul je verschillende modellen tegenkomen die naast normale zuigfunctie ook over een dweilfunctie bezitten. Het voordeel van het combineren van deze twee is uiteraard het alles in 1 principe. Een aparte dweilrobot is niet alleen een stuk duurder in aanschaf, het zorgt ook voor een extra robot door je huis, extra opladen en extra inplannen van je schoonmaak schema’s.

Het dweilen van de vloer blijkt echter een uitdaging te zijn die lastig is. Om dit toe te voegen aan een robotstofzuiger betekent dat je bepaalde concessies moet doen. Een gespecialiseerde dweilrobot zal dan ook een stuk beter zijn werk kunnen doen met een stuk beter resultaat.

Vraag je je af hoe twee robots samen ingepland moeten worden? Als je beide modellen van dezelfde fabrikant hebt, dan kan het zijn dat hier al rekening mee is gehouden.

Waar moet ik op letten?

Een aantal zaken gelden voor een dweilrobot net zo goed als voor een normale robotstofzuiger. Denk aan accuduur in verhouding met je vloeroppervlakte, je eisen over het zelf kunnen opladen of de geluidsproductie als je vooral ’s nachts wil schoonmaken.

Naast de standaard punten kun je bij dweilrobots met name op de volgende punten letten:

  • De grootte van het waterreservoir. Als je nat laat dweilen, dan is het prettig als je reservoir voldoende groot is voor je gehele vloer. Let er ook op of je robot een seintje kan geven mocht deze onverhoopt toch leeg raken. Sommige modellen bieden tevens een extra reservoir voor het vuile water aan.
  • De kleur van je vloer is misschien niet iets wat je bij stil staat bij het uitzoeken van je dweilrobot, maar sommige modellen hebben wat meer moeite met een hele donkere vloer. Kijk dus goed bij de specificaties en reviews of hier wat over gezegd wordt. Sommige modellen hebben een speciale ‘donkere vloer’ modus om hier mee om te kunnen gaan.
  • Soms wordt er gebruik gemaakt van één of meerdere microvezelrollen en soms wordt er gewerkt met dweilpads. Het voordeel van dweilpads ten opzichte van microvezelrollen is dat dweilpads in de wasmachine gewassen kunnen worden, wat uiteraard een stuk voordeliger in het onderhoud is.