iRobot Roomba J7+

Fabrikant iRobot is van oudsher dé producent voor wat betreft robotstofzuigers. Met de Roomba j7+ doet de maker weer een flinke stap vooruit op het gebied van automatische schoonmaak.

Geprijsd onder het topmodel s9+ is deze beter betaalbaar, maar zeker niet minder goed dan zijn grotere broer.

De volgende generatie Roomba

Met de j7+ doet de maker weer een flinke stap vooruit op het gebied van automatische schoonmaak. De j7+ is voor iRobot de eerste Roomba die met een volwaardige camera obstakels detecteert en weet te vermijden. Tot nu toe gebeurde dat met infrarood sensoren en de bekende bumper sensoren. Maar objecten die te klein waren voor de infrarood sensoren, en te licht voor de bumper sensoren (denk met name aan kabels of kleding) zorgden er geregeld voor dat je robotstofzuiger vastliep. Dankzij de – zoals iRobot deze noemt – PrecisionVision Navigation zou dit verleden tijd moeten zijn.

Deze intelligentie navigatie werkt door middel van het herkennen van objecten. Iets wat standaard al goed werkt, maar door toekomstige software updates of zelfs zelflerend gedrag nog verder kan verbeteren. iRobot is er van overtuigd dat met name het herkennen van de uitwerpselen van je hond of kat goed werkt, dat ze dit zelfs benoemen als Pet Owner Official Promise (P.O.O.P.).

De navigatie werkt volgens slimme algoritmes die je ruimtes in kaart brengen, waarna de Roomba vervolgens in een efficiënte manier door deze ruimte heen gaat. De aangepaste manier van navigeren (middels de camera aan de voorkant), lijkt geen gevolgen te hebben voor de effectiviteit hiervan. Deze werkt net zo goed als de duurder s9+ bijvoorbeeld. Uiteraard komt dit model ook met de virtuele begrenzer en de mogelijkheid om no-go zones in te stellen. Sinds de vorige generaties werken deze mogelijkheden eigenlijk altijd feilloos.

Stil, maar met een goede zuigkracht

De Roomba j7+ doet zijn werk stil en qua afmetingen is deze als vrij plat te kenmerken. Ten opzichte van andere modellen kan deze daarom makkelijker onder banken doorkomen, wat een specifieke eis kan zijn in de zoektocht naar het juiste model. De accuduur is helaas niet veel beter geworden met dit model, iRobot geeft hier aan dat er ongeveer 75 minuten lang schoongemaakt kan worden voordat deze weer opgeladen moet worden.

De j7+ maakt voor het schoonmaakwerk gebruikt van centrale dubbele harde borstels en een veger aan de zijkant om ook in de hoeken schoon te kunnen maken. Zowel kleine stof als de wat grotere zaken zoals bijvoorbeeld steentjes of ontbijtgranen worden goed opgezogen. De Roomba is altijd al goed geweest in het diep reinigen van tapijten of kleden en ook deze j7+ is daar geen uitzondering op. Met zijn grote zuigkracht en dubbele borstels scoort deze in de top van robotstofzuigers. Alleen de s9+ doet het hier nog net iets beter op, maar is dan ook meteen een stuk duurder en gebruikt daarbij meer stroom.

Automatisch ledigen

Net als de s9+ komt de j7+ met een schoonmaak station om het vuil te deponeren terwijl er direct ook opgeladen kan worden. Het station is minder hoog, maar wel breder dan bij de s9+. Het compactere formaat maakt dat deze makkelijker ergens neergezet kan worden en heeft dan ook onze voorkeur.

Minpunten van de Roomba j7+

Als we dan toch een punt moeten aanstippen waar we graag verbetering zouden zien, dan is het de accuduur. Met een volle accu zou je de 75 minuten moeten kunnen halen, wat wellicht aan de krappe kant kan zijn bij meerdere ruimtes en bovendien aan de lage kant is gezien de concurrentie.

Conclusie

We kunnen stellen dat de j7+ momenteel de beste keuze in het Roomba assortiment is. Met name de slimme camera detectie is een grote sprong voorwaarts op het gebied van object herkenning om beter in de omgeving te kunnen worden. De gepatenteerde dubbele borstels zorgen voor een prima schoonmaakresultaat terwijl de robot stil aan het werk is. Tenslotte is het automatisch ledigen een perfecte toevoeging aan robotstofzuigers. Kijk hoe de iRobot Roomba j7+scoort in ons top 10 overzicht.


  Functie automatisch legen
  Zuigkracht 10 keer beter dan de vorige generatie
  Realtime objecten leren en herkennen
  Beperkte accuduur van 75 minuten
  Het automatisch legen maakt vrij veel lawaai