Hoe navigeren robotstofzuigers

Hoe zorg je er voor dat een stofzuigerrobot zijn weg kan vinden door een onbekende ruimte? Hoe navigeren robotstofzuigers zodat elk plekje van je vloer ook echt wordt schoongemaakt. En wel zo efficiënt mogelijk natuurlijk. De accuduur van de robot is immers een beperkende factor, zeker als er extra zuigkracht vereist is voor bijvoorbeeld tapijt. In dit artikel bespreken we de meeste voorkomende manieren hoe je stofzuigerrobot in staat is om dit klusje te klaren.

De willekeur manier

Toen stofzuigerrobots voor het eerst op de markt kwamen, was de gangbare methode voor navigatie het kiezen van een willekeurige richting, totdat er een obstakel werd gevonden. Hoewel je vloer uiteindelijk schoon zou worden, kon dit uiteraard een hele tijd duren. Het was niet ongewoon dat sommige plekken werden gemist, totdat er toevallig overheen werd gegaan. Gelukkig zijn hier met de tijd een aantal betere oplossingen voor gekomen.

Van mapping naar kaarten

Vrijwel alle moderne robotstofzuigers werken met een algoritme, gebaseerd op de in kaart gebrachte vloer van je ruimte of ruimtes. Dit in kaart brengen gebeurt meestal bij de eerste paar schoonmaak rondjes. Sommige modellen hebben de mogelijkheid hebben om dit als aparte taak te doen. Het voordeel hiervan is dat het een stuk sneller gaat: schoonmaken neemt nou eenmaal tijd in beslag.

Deze kaart (of kaarten: meestal kunnen de robotstofzuigers meerdere ruimtes als aparte kaarten bewaren) hebben niet alleen het voordeel dat deze gebruikt kunnen worden voor optimale routeplanning, maar worden ook via de meegeleverde apps gebruikt om jou als gebruiker te laten zien welke ruimtes in kaart zijn gebracht, waar al is schoongemaakt en waar eventuele problemen (zoals obstakels) zijn gevonden. Daarnaast kun je tegenwoordig direct op die kaart aangeven waar je liever niet wilt dat de robot komt. Denk bijvoorbeeld aan n-go zondes, of virtuele grenzen.

De meest voorkomende navigatie methoden

De vier meest voorkomende manieren om navigatie uit te voeren zijn middels een camera, LiDar, Gyroscoop of een combinatie hiervan. We zullen ze hier onder toelichten.

Camera navigatie

Hoewel deze vorm van navigeren voor ons logisch lijkt, is het pas recent dat navigatie middels een camera gebeurt. Het vergt namelijk de noodzaak om van de gemaakte foto’s te interpreteren door de robot. Met de opkomst van kunstmatige intelligentie gebeurt dit de laatste jaren in een sneltreinvaart.

We zien dat onder andere terug in de Samsung Jet Bot AI+. Deze robot kan de beelden ook analyseren om te zien welke objecten er precies in de omgeving voorkomen. Zo zul je bijvoorbeeld op de kaart zien dat de robot een tafel, een kast of een telefoonkabel heeft gevonden. Dankzij het trainen van de AI is deze in staat deze objecten te herkennen. Nadeel van het werken met alleen een camera is dat deze wel een lichtbron nodig heeft om goed te werken. Dit kan betekenen dat we steeds meer robots met een lampje gaan tegenkomen, zodat deze ’s nachts hun werk kunnen blijven doen.

LiDar gebaseerde navigatie

Met LiDar scant de robot de omgeving af door een ronddraaiende laser te laten botsen met de objecten die er staan. Van alle navigatie methoden is LiDar de meest nauwkeurige als het aankomt om de positie en grootte van de objecten in de ruimte. Bovendien heeft het werken met een laser het voordeel dat dit prima in het donker kan.

Navigatie met gyroscopen

Vaak zul je navigatie door middel van gyroscopen (of soms versnellingsmeters) tegenkomen in de wat betaalbare modellen. Ze zijn relatief goedkoop en simpel in te bouwen en leveren een acceptabel resultaat op. Het is echter niet goed mogelijk om een nauwkeurige kaart mee te maken. Deze vorm van navigatie zul je in het hogere segment dus ook niet terugzien.

Combinaties

Om nog betere resultaten te behalen bij de navigatie, kiezen sommige fabrikanten er voor om een combinatie van opties in te bouwen. Het meest voor de hand liggende is dan het combineren van LiDar met een camera. Waar de camera bij voldoende licht uitstekend in staat is een nauwkeurige kaart te maken voor de beste routes, kun je met LiDar ook bij weinig licht de weg nog vinden. Een voorbeeld van deze combinatie is de nieuwste iRobot robotstofzuiger: de Roomba j7+.